0.00
0
0
Subtotal: 0.00
Geen producten in je winkelwagen.

assortiment

Spanje

Prijs

prijs - slider
6.00196.00

Soort wijn

Soort wijn

Smaak

Smaak

Lekker bij

Lekker bij

Spaanse wijnen

Spanje wordt vaak gezien als een warm land, dat de productie van kwaliteitswijnen in de weg staat. Niets is minder waar. Wist je dat bijna 90% van alle Spanse wijngaarden hoger geplant staan dan vele belangrijke wijnregio’s in Frankrijk? Op deze wijze behoud je koelte bij de druiven zodat de wijnen relatief fris en aangenaam blijven. Daarnaast beschikt Spanje ook over diverse wijngaarden die in uitgesproken maritieme en dus cool climat gebieden liggen zoals Rias Baixas (Albarino) of Spaans Baskenland (Txakoli).
Bij VictorVinum vind je een keur aan eerlijke en mooie wijnen, waaronder Spaanse wijnen. Al deze wijnen zijn individueel volledig beschreven zodat je eenvoudig de wijn die bij jou of jouw wensen past, kunt vinden. De volgende informatie geeft je echter nog meer inzicht in Spaanse wijnen en hun achtergrond, zoals bijvoorbeeld Tempranillo, Garnacha en Verdejo.

Tempranillo

De Tempranillo druif is Spanje’s meest aangeplante rode druif. Je zou kunnen zeggen dat het Spanje’s antwoord is op de (Franse) Cabernet Sauvignon. Zoals Cabernet Sauvignon de backbone van de Bordeaux-wijnen is, is Tempranillo die van de vele rode blends die Spanje kent. Tempranillo heeft een dikke druivenschil en is relatief goed bestand tegen schimmels als botrytis. Vanwege de vele kleurpigmenten in de schil zijn Tempranillo-wijnen over het algemeen diep van kleur met een gematigde zuurgraad.

Tempranillo staat vooral bekend om haar souplesse en zachtheid. Met name braam, zwarte
kers, bosbes en blauwe bes vind je vaak terug. De wijn laat zich ideaal combineren met
hout. Oorspronkelijk alleen met Amerikaans eiken dat aroma’s als vanille, kokos, caramel en butterscotch voorbrengt. Maar moderne wineries experimenteren ook met Frans of Sloveens eiken dat meer kruidige tonen als kruidnagel en nootmuskaat geven. Eenmaal op fles ontwikkelen zich bij de betere Reserva’s en Gran Reserva’s tonen van leer, champignons gedroogde pruim en bosgrond.

In vele gebieden van Spanje kom je Tempranillo tegen, meestal met een andere naam. In Rioja worden de wijnen vaak geblend met Garnacha, Mazuelo (Carrignan), Graciano en Viura. In Penedès waar de druif Ull de Llebre heet verzacht Tempranillo de wat meer uitgesproken Monastrell (Mourvèdre). In Valdepeñas heet de variant Cencibel en in de Ribera del Duero Tinto Fino. Tempranillo laat zich ook uitstekend combineren met Cabernet Sauvignon en Merlot. Niet voor niets is deze blend – Finca Los Azares – de ‘huiswijn’ van VictorVinum. Tempranillo wijnen zijn zeer toegankelijk voor de beginnende wijndrinker. De zuurgraad is beschaafd, de volle aroma’s kenmerken zich door hun zijdezachte structuur. De wijnen laten zich goed combineren met diverse vleesgerechten, pasta’s en penne.

Garnacha

Garnacha komt met name voor in noord- en noordoost Spanje. Bekende wijngebieden zijn Rioja, Navarra, Campo de Borja, La Mancha, Penedès en Priorat. Deze wijndruif kan goed tegen de hitte, heeft een goede zuurgraad en heeft de potentie tot een hoog suiker-niveau.

Dit laatste kan nog wel eens leiden tot hoge alcolhol-percentages. Garnacha wordt meer en meer als mono-varietal op de markt gebracht en brengt over het algemeen mooie lichtvoetige rode wijnen voort. Natuurlijk leent Garnacha (in Frankrijk Grenache genoemd) zich ook uitstekend als
ingredient voor een blend wijn. De GSM (Grenache-Syrah- Mourvèdre) uit de Zuid-Rhône is hier een welbekend voorbeeld van. In Spanje ligt de blend met Tempranillo (een wat meer stoere variant) voor de hand, zoals in Rioja of Ribera del Duero.

Verdejo

Dit witte druivenras is aan een indrukwekkende opmars bezig en behoort inmiddels tot de top 5 van meeste geteelde druivenrassen in Spanje. Verdejo komt met name voor in de Rueda en daarbuiten in Castilië en Léon, waarvan Valladolid de hoofdstad is. Oorspronkelijk werden in de Verdejo-streek alleen versterkte wijnen (Sherry-achtige wijnen) van de Verdejo-druif gemaakt, zoals Pálido en Dorado. Maar toen het wijnhuis Marques de Riscal in 1970 een droog gefermenteerde Verdejo-wijn had gemaakt en die ook nog eens fantastisch smaakte ontvouwde zich een bright future voor Verdejo. Vandaag de dag is Verdejo een zeer populaire witte wijn, niet in het minst in ons eigen land.

De druiven leveren een frisse, fruitachtige en zachte witte wijn met intense aroma’s van citrus,limoen, appel, en een onmiskenbare kruidigheid van vlierbes, venkel en laurier. In die zin lijkt hij op Sauvignon Blanc, met wie Verdejo ook vaak geblend wordt. Soms wordt Verdejo ‘sur lie’ opgevoed (de wijn rust na fermentatie nog enkele maanden op zijn dode gistcellen) dat hem een autolytisch karakter van deeg en brioche kan opleveren. Zoals bijvoorbeeld in de Verdejo ‘Sobre Lias’ van het wijndomein de Alberto. Liefhebbers kiezen soms voor een Verdejo op hout om de Verdejo net iets meer ‘bite’ te geven. Deze zijn wat rijper en voller van smaak en textuur. Ze bevatten tonen van noten zoals amandel en zijn licht rokerig. Soms bevatten ze tonen van honing. De meeste Verdejo-wijnen worden echter fris en jong gedronken.

Een verdejo kun je prima op zichzelf drinken, maar laat zich ook uitstekend met schaal- en schelpdieren, pittige gerechten en diverse salades combineren. Is er limoen in het gerecht verwerkt? Dan is een glas Verdejo altijd een goede keuze.

Scroll naar boven