Het is altijd leuk als wijnproevers de wijnen van VictorVinum waarderen. Helemaal cool wordt het als zij een proefnotitie achterlaten:
“Het begon met een neus van Granny Smith op een frisse zomerochtend gevolgd door bedauwde groene kruisbessen (kun je het nog volgen?). Daarna, ohlala. De geur werd ook nog eens geproefd: woest-stuivend en lieflijk droog met een heerlijk bittertje in de afdronk; geen heel lange afdronk overigens. (Been)droog smakend naar champagne van de goede soort, vrolijk makend dus. Gelukkig hadden we nog de rest van de fles om dit langer te proeven: wat een kwaliteit!”
Enig idee wat de dominante wijndruif is? Stuur je oplossing naar victor@victorvinum.nl. De eerste 5 goede inzenders ontvangen 1 fles van deze bijzondere wijn gratis.
Nieuwe classificatie St. Émilion bekend
Na maanden van gesteggel is de nieuwe classificatie van St. Émilion-wijnen bekend. Elke 10 jaar komt de Syndicat Viticole met een nieuwe ranglijst, met alle (on)begrip die hiermee gepaard gaat. Het meest in het oog springend is het vertrek van 3 chateaus uit de top, namelijk: Cheval Blanc, Angélus en Ausone. Niettemin is de lijst een goede afspiegeling van kwaliteitswijnen die in de St. Émilion-classificatie gemaakt worden. ‘Onze’ Chateau Valandraud staat opnieuw in de top: terecht, want wat een bijzondere wijnen maken zij.
Proefnotitie
Saint-Emilion Grand Cru, Virginie de Valandraud 2016, Frankrijk
Geconfijte pruim, zwarte bes, vanille, leer zijn de eerste aroma’s die je te binnen schieten. Wat een prachtige textuur: het lijkt wel of alle elementen als tannine, zuren, alcohol, en fruitaroma’s als puzzelstukjes een schilderij vormen. De wijn heeft een meer dan gemiddelde afdronk. Aan de ene kant bijna zijdezacht met tonen van marsepein, en dan weer stoer en grippy alsof er gezegd wordt: hé, ik ben er ook nog! Dit is absolute genietwijn voor speciale avonden.
De publieksfavorieten van de Najaarsproeverij
Bij de Najaarsproeverij hebben vele wijnproevers hun bestelling doorgegeven. Het is altijd leuk te zien welke wijnen op dat moment hot zijn. De volgende publiekslievelingen zijn verkozen:
Proefnotities van VictorVinum over deze wijnen:
- Rodela Reserva 2016, DOC La Mancha, Bodegas Ayuso, Spanje
Een heerlijke Spaanse wijn van 75% Tempranillo en 25% Cabernet Sauvignon. Met veel kersen, pruim en blauwe bes, de vanille is onmiskenbaar aanwezig dankzij de 24 maanden rijping op Amerikaans eiken. De wijn is sappig met gematigde zuren en tannines en voor La Mancha begrippen een zeer acceptabele 13,5% alcohol. Bravo! Wijnhuis Ayuso bewijst dat zij een prachtige Spaanse wijn kan voortbrengen met een uitstekende prijs-prestatie verhouding. Heerlijk voor doordeweeks of als party-wijn voor je vrienden. Een absolute aanrader. En als het weer het toelaat: de ideale bbq-wijn. - Verdejo 100%, sobre lias, de Alberto, 2021, Rueda DO, Spanje
Verdejo en de streek Rueda zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In smaak lijkt Verdejo op Sauvignon Blanc, niettemin haal je bij de betere Verdejo’s het typische karakter er wel uit. Zeker bij deze, want naast de bloemen van de alpenwei ervaar je ook fijn citrusfruit, james grieves, peer en een vleug kruiden. Daarbovenop heeft deze wijn 3 maanden gerijpt op zijn gistcellen, wat hem een zijdeachtige structuur geeft. Dus zeer toegankelijk - Merlot, Deyo, Crianza 2017, Castillo Monjardin, Spanje
Wie zegt dat Merlot not done is? Deze wijn is 14 maanden gerijpt op nieuw Frans eiken en heeft alles wat een top-Merlot nodig heeft: braam, pruim, chocolade, nootmuskaat. Ongelooflijk zacht en zwoel. Het overdadige fruit, het elegante hout samen met de mooie zuren en rijpe tannines creëren een perfecte balans. - Chianti Riserva DOCG, 2019, Bariosa, Cantine Ravazzi, Toscane, Italië
Chianti Riserva heb je in vele soorten en maten. Wijnmaker Alberto Ravazzi heeft van deze Bariosa iets bijzonders gemaakt. Aroma’s van bosbes en blauwe bes, zwarte kers en wijnsinaasappel komen naar voren. Ook een florale toets van roos is aanwezig. Het hout is fijn en balanceert tussen ceder en den. Opvallend zachte tannines zonder dat de wijn body verliest, het fijne zuurtje houdt de wijn bij de les. Deze Chianti Riserva is lichtvoetig en delicaat en is de ideale begeleider bij gerechten uit de Mediterrane keuken. - AOP Lirac les Sables d’Arène, Domaine Giraud 2019, Frankrijk
Rood en donker fruit stuiven het glas uit. Met aardbei, zwarte kers, bosbes, een florale toets van viooltjes, zoethout en ceder. 2019 was een warm jaar en dat merk je: veel en overvloedig gerijpt fruit (ook door de meer dan 60 jaar oude Grenache-stokken!), mooie tannines en voldoende zuren, samen met 14% alcohol is deze wijn warmbloedig en vol. Prachtige textuur, kan zeker nog enkele jaren verder rijpen. - Primitivo di Manduria Giaramano DOC reserva 2011, D’Addario, Puglia, Italië
Prachtig fruit (handgeoogst) van bosbes, overrijpe aardbei en pruim in zeer mooie balans met houttonen van vanille en butterscotch en zijdezachte tannines. De lange flesrijping heeft gezorgd voor een excellente gelaagdheid aan smaken. Tertiaire aroma’s van vijg, zoete marachino en een vleug kirsch zorgen voor een verleidelijke – voluptueus zoet en zwoele – smaakbeleving. Dit is samengebalde kracht in een fluwelen handschoen