Susumaniello, een raadselachtige druif

Susumaniello, een raadselachtige druif VictorVinum

Susumaniello is een oud-druivenras dat voorkomt in de provincie Brindisi in Puglia. De oorsprong is niet bekend. Wetenschappers denken dat het een kruising is tussen Garganega en de tafeldruif Uva Sogra. Susumaniello brengt donkere, krachtige wijnen voort met tonen van braam en bosbes, laurier en drop. In het smaakpalet is hij vergelijkbaar met de Primitivo, maar dan in de overtreffende trap.

Accanto Susumaniello IGP, 2020, D’Addario, Puglia, Italië

Er zijn maar weinig wijnhuizen die een mooie 100% Susumaniello maken. D’Addario is één van de weinigen. Probeer hier.

Kookwijn wat is VictorVinum

Kookwijn, wat is dat?

Maakt het uit wat voor wijn je gebruikt als je ermee gaat koken? In de horeca wordt vaak met kookwijn gewerkt. Dit zijn zowel witte als rode wijnen die je in grootverpakking bij de groothandel kunt kopen. En die je inzet bij gerechten waarbij wijn het ingrediënt is. Het gebruik van kookwijn lijkt redelijk basic als je een bijzonder gerecht aan het bereiden bent. Toch zijn talloze koks er niet uit. Zo onderschrijft Hilary Akers, zelf een verdienstelijke kok, de stelling dat elke frisse, fruitige witte en rode wijn voldoet (Perswijn 07/2022). Onze conclusie? Gewoon doen. Maar trek wel een bijzonder flesje open als je er een glas wijn bij wilt drinken. Dan even geen kookwijn.

Vasquez de Carvalho Tawny 10 Years VictorVinum Port

Uitdagingen voor Vasquez de Carvalho

De grote Najaarsproeverij leverde heel wat bestellingen op voor – met name – Tawny port. Zoveel zelfs dat de Tawny 10 Years Old even out-of-stock is. Gelukkig heeft het boutique-porthuis Vasquez de Carvalho al een nieuwe zending naar ons gestuurd. Ana Filipa, de directeur, attendeerde ons wel op de tekorten van papier, karton en glas. Kortom de vormgeving en verpakking zullen iets anders zijn. Als de inhoud maar goed is schreven we terug. Dat kan ze volmondig garanderen.

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de grote Najaarsproeverij!

Kom proeven en genieten van een unieke selectie van bijzondere wijnen. De Najaarsproeverij vindt plaats op donderdag 17 oktober in Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam.

Je bent van harte welkom vanaf 19.00 uur in de Royaalzaal. Hier staan de lekkerste wijnen, bubbles en port voor je klaar.