Een prachtige avond in Theater De Willem afgelopen donderdag. Ruim vijftig wijnliefhebbers proefden tientallen wijnen uit heel Europa. En het belangrijkste: velen van hen durfden buiten de gebaande paden te gaan om nieuwe wijnsmaken te ontdekken. Maar goed dat er zo’n dertig verschillende masterpieces te proberen waren, want opnieuw bleek: over smaak valt niet te twisten.
Toch bleek een aantal wijnen tot de publieksfavorieten te behoren. Voor wit de Backsberg Chenin Blanc Premium Range, voor rood de Convento Oreja Crianza, Tempranillo. Deze najaarsavond smaakte naar meer, en binnenkort maakt Victor Vinum de volgende datum bekend. Wellicht in het teken van de naderende decemberdagen?
Informatie over deze publieksfavorieten
- Backsberg, Premium Range Chenin Blanc, 2019, Zuid-Afrika
Nectarine, witte perzik, meloen en een vleug ananas maken deze Chenin Blanc fris en toegankelijk. Mooie balans tussen zuurtonen en tropisch fruit. Past goed bij vegetarische gerechten en salades - Tempranillo, Ribera del Duero DO, 2017, Convento Oreja Crianza, Spanje
Een buitengewoon geslaagde Tempranillo Crianza, hier 12 maanden gerijpt op eiken barriques. Zwarte kers, braam en bosbes geschraagd door rijpe tannines, zachte zuren en tonen van ceder en chocola. Met 14,5% alcohol zeer goed in balans. Direct drinkbaar maar kan nog verder rijpen.
Wat weten we over Sauvignon Blanc?
Razend populair, een kenmerkend grassig en kruidig aroma en goed te combineren met zalm, dorade, kabeljauw maar ook een Spaanse tapasplank. VictorVinum biedt 3 Sauvignon Blancs met ieder een eigen wijnstijl.
Sauvignon Blanc Black Label range, 2019 Backsberg Zuid-Afrika
Een blend van 95% Sauvignon Blanc en 5% Rousanne voor een florale toets. Kruisbes, citrusbloesem, pas gemaaid gras, ‘aangedikt’ met 6 maanden rijping op de gistcellen in deels houten vaten geeft daarnaast rijpere tonen van limoen, peer en vijg. Bijzonder voor een Sauvignon Blanc!
Sauvignon Blanc, AOP Touraine Chenonceaux, 2019, Domaine de la Renne, Frankrijk
Prachtige goudgele kleur met tonen van limoen, gras, appel (geel) en papaya. Doordat de wijn 8 maanden op zijn droesem (dode gistcellen) heeft gelegen krijgt de wijn een subtiele vettigheid mee die hem rijk en rond maakt. Met een relatief lange afdronk kan deze Sauvignon Blanc zeker wedijveren met met de wijnen uit het verderop liggende Sancerre en Pouilly Fumé. Heerlijk bij sushi, witte kazen, kalfsoester, varkenshaas, kabeljauw of zeebaars.
Sauvignon Blanc, 2019, AOP Touraine, Domaine de la Renne, Frankrijk
Stuivend, de geur van pas gesnoeide buxushaag, de prikkelende geur van tomatenblad, aangevuld met tonen van lychee en abrikoos. Bijna een prototype van Sauvignon Blanc uit de Loire. Heerlijk fris en opwekkend en goed te drinken op terras of in combinatie met schaal- en schepdieren, asperges, of tapasgerechten.