Pinot Gris: een volle wijn?

Victor Vinum Pinot Gris volle wijn

Net als Chardonnay is Pinot Gris een duizendpoot. Vaak denk je aan Pinot Grigio, die meestal vlakke en onbeduidende wijn uit Noord-Italië. Maar er is nog zoveel meer. Zorgvuldig gemaakte Pinot Gris (Grauburgunder) heeft een superrijk aroma (groene noten, amandelen, zuidvruchten), is vaak full bodied en heeft aangename zuren. Pinot Gris druiven variëren van wit tot rosé van kleur, het sap geeft vaak een goudgele gloed in je glas.

De Pinot Gris van Gaul en de Sivi Pinot van Bagueri zijn beide krachtig en robuust. Wil je met een minuscuul zoetje, dan is de Pinot Gris van Huttard jouw vriend. Lekker bij Risotto of sushi!

Pinot Gris Asselheim 2019, Mattias Gaul, Pfalz, Duitsland Cuvée Pinot Gris, Pinot Blanc, Ribeauvillé, Jean Huttard, 2018,Frankrijk Pinot Grigio, Klet Brda, Bagueri, 2017

Lirac, een wijngebied in opkomst

Ten westen van de lijn Orange – Avignon in Zuid-Frankrijk bevindt zich het wijngebied Lirac. De druiven staan net iets hoger dan in het naburige Châteauneuf-du-Pape. Daardoor is het een beetje koeler, wat de frisheid in de wijnen ten goede komt. Veel boeren, ook Pierre Giraud, bedrijven biologische wijnbouw. Er wordt niet of nauwelijks gespoten met herbiciden, ook het gebruik van kunstmest is tot een minimum gereduceerd. Veel bodems zijn bedekt met de bekende galets (rolkeien uit het pleistoceen) die het water goed vasthouden. 2019 was een topjaar (4 ½ ster volgens Decanter). De wijnen zijn vol van fruit met gerijpte tannines en genoeg zuren om de spanning in het aroma vast te houden. Volle wijnen die in evenwicht zijn: dat willen we toch?

Aanmeldingen Voorjaarsproeverij VictorVinum Alblasserdam

Op woensdag 20 april vindt in Landvast te Alblasserdam de grote VictorVinum Voorjaarsproeverij plaats. Met talloze nieuwe en bijzondere wijnen. De aanmeldingen voor de grote voorjaarsproeverij lopen binnen: ben jij er ook bij? Meld je aan via deze link: www.victorvinum.nl/wijnproeverij.

Scroll naar boven