Bubbeltjes in de wijn: goed of (wijn)fout?

Bubbeltjes in de wijn? Goed of (wijn)fout

Bubbeltjes in de wijn: goed of (wijn)fout?

Soms ontdek je bij het inschenken van witte wijn een licht bruisje of bubbeltjes. Is dit wel goed? Of erger: is het een wijnfout? Wijnmakers willen hun wijn vaak zo fruitig mogelijk maken. En dat doe je door het fermentatieproces – lekker koel, zo rond de 10°C – zo min mogelijk te verstoren. Reductief wijnmaken heet dat. Het kan dan gebeuren dat je nog een beetje CO2 – het bekende restproduct – na fermentatie overhoudt. En dat niet heeft kunnen ontsnappen. Zo komt dat dus in je glas. Erg? Helemaal niet, na luttele seconden is het al verdwenen.

Witte port, een witte raaf?

Rode port kennen we. Ruby, Tawny, Vintage, Colheita. Maar witte port? De druiven hebben allemaal exotische namen: Viosinho, Gouveio, Malvasia, Rabigato. Witte port heeft vaak een restsuiker. En is daarom prima te combineren met bijvoorbeeld zachte kazen. Er bestaan ook droge varianten, die lenen zich goed als zo maar een glas op een avond. Of – en dat is geen vloeken in de kerk – gemixt met tonic. Proost! Portjito of portonic? Bekijk hier de cocktailsuggesties.

Seco Dry White Port, Vasques de Carvalho https://victorvinum.nl/product/white-reserva-port-vasques-de-carvalho/

Informatie over deze witte port

  1. Seco Dry White Port, Vasques de Carvalho
    Verfijnde aroma’s van limoen en citroen omgeven door een fragrance van witte bloesem van kers en appel. Deze witte port Blue label is droog en -gekoeld- heerlijk als aperitief, vergelijkbaar met witte wijn. Verrassend, maar niet minder lekker zijn zomercocktails met witte port.
  2. White Reserva Port, Vasques de Carvalho
    Verfijnde aroma’s van abrikoos, mango, ingemaakt fruit en walnoot. Deze witte port Green label is medium dry en -gekoeld- heerlijk als aperitief, vergelijkbaar met witte wijn. Verrassend, maar niet minder lekker is de cocktail witte port met tonic (1/3 port met 2/3 tonic), een elegante variant op de meer spicy gin-tonic.  In wijn-spijs combinaties gaat witte port goed samen met paté’s en charcuterie, tapas alsmede geitenkaas. Na opening nog 2-3 maanden houdbaar.

Wijndepot Victor Vinum Oud-Alblas

Het wijndepot in Oud-Alblas: een sneak preview

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Het wijndepot is nog niet af. Maar we schieten wel op. De wijnen liggen en staan echter al klaar en kunnen niet wachten met jullie kennis te maken. Nog even geduld, jongens. Of zijn het dames?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de grote Najaarsproeverij!

Kom proeven en genieten van een unieke selectie van bijzondere wijnen. De Najaarsproeverij vindt plaats op donderdag 17 oktober in Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam.

Je bent van harte welkom vanaf 19.00 uur in de Royaalzaal. Hier staan de lekkerste wijnen, bubbles en port voor je klaar.