AOP Bandol: hidden treasure in Zuid-Frankrijk

Als je vanuit Aix-en-Provence (Frankrijk) in zuidoostelijke richting naar de Middellandse Zee rijdt, kom je vanzelf in het wijngebied Bandol. Een prachtige regio met veel landschappelijke vergezichten. Bandol staat bekend om zijn rosé en rood. Victor Vinum heeft in de boutique-winery Lou Capelan twee heerlijke rosé’s en een sublieme Bandol rouge gevonden. Met de Rosé l’Originel of Rosé Mont Caume Marie Thérèse nog even genieten op een mooie nazomerse dag op het terras. De rode Bandol kan prima samengaan met de eerste herfstgerechten.

Informatie over deze wijnen

  1. l’Originel, AOP Bandol, 2019, Domaine Lou Capelan, Frankrijk
    Braam en tijm, tomatenpuree, kaneel, kruidnagel en laurier. Een bijzondere Bandol uit een droog maar uitstekend jaar 2019. Gerijpt in foeders van Frans eiken, die een toast en zachte vanille meegeven. Heel veel zongerijpt fruit met een perfecte zuurgraad. Een gulle blend van 80% Mouvèdre en 20% Grenache. Nu al drinkbaar maar zeker nog lang te bewaren (> 15 jaar). Niet voor niets goud op het Concours des Grand Vins de France.
  2. Rosé l’Originel, AOP Bandol, 2020, Domaine Lou Capelan, Frankrijk
    Rosé met een hoofdletter! Subtiele tonen van grapefruit en limoen, lychee, passievrucht en roos. Met een verrassende kruidigheid (de Fransen noemen dat Garrigue). Intens, met een verrassende lengte. Knap gemaakt met 75% Mouvèdre, 25% Grenache en 5% Cinsault. Deze Bandol-rosé gaat ook goed samen met de lunch of diner.
  3. Rosé Mont Caume Marie Thérèse, 2020, Domaine Lou Capelan, Frankrijk
    Mooie Provence Rosé met veel  fruit van gele pruim en abrikoos. Verfrissend door tonen van grapefruit en citroen. Mooi strak gehouden zonder tropische tierelantijnen. Met 80% Grenache, 10% Cinsault en 10% Mouvèdre.

VictorVinum’s wijntrip: Groene oogst bij Silvaner?
Bij mijn bezoek in de wijngaarden van Klaus Höfling viel mij direct de steilheid van de hellingen op. Het viel niet mee om je tussen de wijnranken staande te houden. Volgens Klaus Höfling van Höfling wijnen bevonden wij ons op zijn Filet Stück. Een zuidelijke helling met de verkoelende werking van de rivier Main. Ook legde hij mij uit dat al zijn Silvaners een ‘groene oogst’ krijgen. Alle druiventrossen worden dan gehalveerd zodat de overblijvende druiven meer ruimte en voedingsstoffen krijgen. Dat is wat je noemt een koninklijke behandeling van zijn beroemde Franken-wijnen! Bekijk hier alle wijnen van Klaus Höfling.

 

Met de billen bloot: NK Blindproeven:
Afgelopen zondag was het zover: het Nederlands Kampioenschap Blindproeven. In de prachtige Cecilia-kapel van het Kontakt der Kontinenten waren 24 teams van 4 proevers bijeen. Met vele professionele deelnemers, waaronder sommeliers, wijnhandelaren en vinologen. De teams moesten van 12 wijnen de samenstelling, de herkomst, de appellatie, het oogstjaar en de producent bepalen. De selectie bestond uit zes witte en zes rode wijnen. Variërend van mousserend tot stil en van droog tot zoet en versterkt. Victor Koppelaar nam als lid van het A-team voor de eerste keer deel. Een verdienstelijke zevende plaats – er had natuurlijk meer in gezeten – viel hem ten deel. Een fantastisch event dat uitnodigt volgend jaar weer deel te nemen.

Foto’s: Fotostudio Ingrid Driessen

Scroll naar boven