Weet jij wat Brett is?

Brettanomyces Brett Fermantatie Vergisting Wijn

Voor het fermenteren van wijn heb je gist nodig. Een veelgebruikte – gecultiveerde – gistsoort is Saccharomyces Cerevisiae (zeg maar: bakkersgist). Daarnaast heb je de natuurlijke gisten. Deze bevinden zich o.a. op de schillen en kunnen ook tot een vergisting leiden. Zo ontstaan natuurwijnen.

Brettanomyces, liever kwijt dan rijk

Een gistsoort die de wijnmaker liever kwijt dan rijk is heet Brettanomyces, afgekort Brett. Deze gistsoort, die je in kelders of vaten kunt tegenkomen, veroorzaken vervelende bij-aroma’s. Denk aan dierlijke aroma’s, paardenstal of pleister. Het belangrijkste wat je ertegen kunt doen? Zorg voor een super-hygiëne in je wijnkelder.

koud gerookte zalm met Pinot Noir VictorVinum

Probeer eens koud gerookte zalm… met Pinot Noir

Het koud roken van zalm is erg eenvoudig. Als je maar de tijd ervoor neemt. Leg een zalm-lende 48 uur in de grove zoutkristallen. Giet het water daarna af. Steek een labyrintje met het zaagsel aan en leg deze in een BBQ voorzien van een deksel. Op het rooster leg je de zalm. Doe het deksel erop en laat het kringeltje rook voor de komende 10 uur zijn werk doen. Pak de zalm in aluminium en laat hem 24 uur rusten in de koelkast. Daarna mag je hem aansnijden. En wat drink je erbij? Probeer Pinot Noir, bijvoorbeeld de Rock&Roll van Mattias Gaul of de First Eussenheim van Höfling. Hemels.

Pinot Noir Rock & Roll, 2019, Mattias Gaul, Pfalz, Duitsland Spätburgunder, First Eussenheim 2016, Höfling, Franken, Duitsland

Food for Wine-suggesties: welke wijn past hierbij?

Food for Wine-suggesties: welke wijn past hierbij?

Vaak krijg je de vraag welke wijn je het beste kan drinken bij een bepaald gerecht. Want een recept waarvoor je wat langer in de keuken hebt gestaan, verdient een mooie wijn. VictorVinum heeft een handige tool met verrassende wijn-spijs combinaties. Bekijk hier de Food for Wine-suggesties.

Scroll naar boven