Over monniken en dunne schilletjes

Als je over de D974 – Route des Grands Crus – door de Bourgogne rijdt, heb je niet direct het idee dat deze wijnstreek zo bijzonder is. Natuurlijk, je ziet veel glooiende hellingen met wijngaarden. En zo af en toe komt er een dorpje voorbij, waarvan je de naam wel eens op een etiket hebt zien staan. Maar wat maakt deze streek zo bijzonder dat je de meest verfijnde wijnen hier tegenkomt die op internationale markten astronomische prijzen opleveren?

We zijn in de Côte d’Or, het hart van de Franse Bourgogne en voor rode wijnen is Pinot Noir hier koning. Geen gemakkelijke druif, is vaak ziek, een soort Kortjakje. Meeldauw, niet alleen de valse, ligt hier voortdurend op de loer. De streek werkt eigenlijk ook al niet mee. Een plotselinge hagelbui of lentevorst kunnen de tere Pinot Noir druiven met zijn dunne schilletjes voortijdig beschadigen. En toch, als alles meezit, worden hier wijnen gemaakt die je nergens anders aantreft. Van een uitzonderlijke klasse, met vaak dito prijzen.

De Benedictijnen waren eigenlijk de eersten die deze bijzondere wijnregio op zijn waarde wisten te schatten. Als je de Pinot Noir druif op het juiste stukje grond, op die ene mooie helling of in de warmte van de avondzon weet te planten – dat noemen we ook wel terroir – beschik je over een wijngaard die hele mooie rijpe druiven kan voortbrengen. De monniken beschreven al deze wijngaarden. Zo ontstonden de premier en grand crus die tot de dag van vandaag bekend zijn. Kleine lapjes grond die maar een paar duizend flessen opleveren. Honderd procent handwerk in de wijngaard en de wijnkelder. Tsja, en als de hele wereld ze wil hebben, dan schieten de prijzen omhoog.

Afgelopen zomer belandde ik in brasserie Maison Jules in Beaune en bestelde een rode Bourgogne Auxey-Duresses AOP. Ik was meteen verkocht. Hoe bijzonder kan Pinot Noir zijn? En ik dronk geeneens een Cru. Vol met rood fruit, zijdezacht en van een ongelofelijke lengte. De wijnmaker Billard Père et Fils had zelfs nog een tweede Bourgogne Beaune ‘Les bonnes Feuvres’ in de aanbieding. Iets kruidiger. Iets mannelijker? Ik ben voor beiden gevallen: bijzondere wijnen voor een redelijke prijs.

 

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de grote Najaarsproeverij!

Kom proeven en genieten van een unieke selectie van bijzondere wijnen. De Najaarsproeverij vindt plaats op donderdag 17 oktober in Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam.

Je bent van harte welkom vanaf 19.00 uur in de Royaalzaal. Hier staan de lekkerste wijnen, bubbles en port voor je klaar.