De smaak van wijn

Bijzondere wijnen voor een redelijke prijs

Een goede bekende merkte onlangs op dat zij best wel een mooie fles wijn tegen een redelijke prijs wilde kopen, maar geen idee had of de smaak haar zou bevallen. Aan de buitenkant van een fles kan je immers niet meer ontdekken dan de kleur van de wijn. En ook op het etiket staat maar bar weinig wat de beschrijving van de smaak zou zijn. Overigens is wijn een van de uitzonderingen van de voedings- en genotmiddelen waarbij uitgebreide informatie op het etiket niet vereist is. De vraag is: hoe lang nog?

Over wijn wordt vaak moeilijk gedaan. Daar doen wijnschrijvers en wijnwebshops graag aan mee. Velen gebruiken woorden die veel te vaag zijn om een wijn goed te beschrijven. Of men bedient zich van superlatieven die aan de wijn geen recht doen. Een bijzondere wijn roept veel aroma’s en smaken op. In de basis gaat het om 5 elementen: zuur (de zuurtegraad), zoet (het fruit, de alcohol, de restsuikers), bitter (de tannine), zout (komt bij wijn slechts in zeer geringe mate voor) en umami (de ‘hartigheid’ in wijn). Als een van deze de baas speelt, is de wijn uit balans. Een geslaagde wijn houdt deze elementen mooi in evenwicht.

Maar smaak is toch iets persoonlijks? Dat klopt. Sommigen hebben een voorkeur voor krachtig & robuust, anderen voor verfijnd en harmonieus. Maar wat voor stijl wijn je ook kiest, de basiselementen moeten in balans zijn en elkaar versterken. Bijzondere wijnen – kwaliteitswijnen- slagen daar veel beter in dan wijnen uit de categorie ‘gewoon’. Overigens is er niets mis met ‘gewone’ wijnen, die vaak goed drinkbaar zijn. Maar bij deze ontbreekt vaak het surplus aan kwaliteiten dat bijzondere wijnen kenmerkt.

Hoe kom je aan een bijzondere wijn? Allereerst door wijn te bestellen bij een wijnhandelaar die kennis heeft van zaken en je vertrouwt. Bezoek wijnproeverijen (als het weer kan). En durf andere wijnen te kopen dan je gewoonlijk koopt. Op die manier ontwikkel je je smaak. Proost!

 

Scroll naar boven