Malvasia, het toverstokje voor bijzondere wijnen?

Malvasia

Maakt de wijndruif Malvasia bijzondere wijnen? Wie kent eigenlijk de wijndruif Malvasia? Een naam die je niet al te vaak tegenkomt. Zogenaamde varietal wijnen – dit zijn wijnen die van één wijndruif zijn gemaakt – dragen zelden zijn naam. En toch is deze wijndruif alom tegenwoordig, niet alleen in Europa, maar bijvoorbeeld ook in Californië. Daar maakt men er volle, aromatische wijnen van, voorzien van een zekere viscositeit, die bijna olieachtig aandoet. Veel Malvasia wijnen zijn wit. Maar er bestaan ook rode varianten.

Monemvasia

Men zegt dat het woord Malvasia afkomstig is van Monemvasia. Deze stad ligt op een klein schiereiland op de Peloponnesos. In de Middeleeuwen fungeerde Monemvasia als stapelmarkt voor (versterkte) zoete wijnen – zeg maar dessertwijnen – aangeleverd vanuit de oostelijke mediterrane landen, met name Kreta (of Candia). Deze bijzondere wijnen waren in West-Europa zeer gewild en werden qua naam verbasterd tot Malvoisie (F), Malmsey (E) of Malvezij (NL). In Venetië – onder het dogen-bewind- werden deze zoete wijnen verkocht in zogenaamde malvasies.

Madeira

Anno nu nauwelijks nog gedronken, maar Madeira kent o.a. de Malvasia (Branca di São Jorge) als één van de 4 hoofd-wijndruiven die wordt toegepast voor deze bijzondere wijn. Onder de naam Malmsey is deze Madeira-stijl de zoetste van de vier. Madeira – van het Portugese eiland – was vanaf de 18e eeuw een top-export product dat tot ver in de 20e eeuw populair was.

Malvasia, een myriade van druivenrassen

De Malvasia wijndruif komt het meeste voor in Italië. Maar de variëteiten verschillen nogal. Zo vindt de Malvasia Bianca Lunga zijn oorsprong in Toscane. Hier werd (en soms nog wordt) de witte wijndruif als blend-partner gebruikt voor de Chianti-wijnen. En omdat Malvasia relatief veel suikers produceert, is deze ook geschikt voor de dessert-wijn Vinsanto. De Malvasia Bianca di Candia – ook een witte wijndruif – wordt vaak geassembleerd met Garganega. Hieruit ontstaan elegante, makkelijk drinkbare wijnen van vele midden Italië DOC’s als bijvoorbeeld Frascati. En zo zijn er nog minstens 20 andere variëteiten die allen hun eigen DNA-profiel hebben en dus eigen wijnaroma’s opleveren. Witte wijn druivenrassen die vaak in combinatie met bekende varietals als Trebbiano, Garganega of Pinot Bianco die extra ondersteunende toets meegeven.

Malvasia Nero

Als je Malvasia Bianca Lunga kruist met Negroamaro krijg je Malvasia Nero di Brindisi. Deze Malvasia is dus een rode wijndruif die met name groeit in de hak van Italië (Puglia). Ook deze Malvasia is uitermate geschikt om rode wijnen zachter en eleganter te maken. Zowel wijnen van de Negroamaro-druif als van de Primitivo-druif kennen een zekere stroefheid, veroorzaakt door de tannines. Malvasia weet deze wijnen te liften naar een souplesse die velen van ons weten te waarderen. Vergelijk maar eens de Primitivo van D’Addario (het haantje) met de Malvasia Primitivo (de bunny). Proost!

Scroll naar boven