Het nieuwe Bandol

Tot voor enkele jaren stonden de wijnen uit de wijnregio Bandol voor stevig rood. Een wijn, die best wel wat jaartjes nodig had om tot volledige rijpheid te komen. Niet ieders lieveling dus. Gedomineerd door een aantal grote wijnhuizen als Tempier, de la Tour du Bon en Pibarnon, leek Bandol zich te berusten in dit wat suffige imago. Niets is minder waar. De laatste jaren hebben vele jonge wijnmakers deze regio ontdekt en opgeschut. Met prachtige, goed drinkbare wijnen. En op de golven van het succes van de Côte de Provence rosé staat daar plots ook de Bandol rosé. De hoogste tijd om dit gebied opnieuw te ontdekken.

Amfitheater

Verscholen achter het Sainte Baume massief ontvouwt zich in het zuiden van Frankrijk – tussen Marseille en Toulon – de appellatie Bandol. Dit zeer heuvelige landschap, waarbij de wijngaarden vaak in terrassen zijn aangelegd, vormt als het ware de binnenkant van een amfitheater. De op het zuiden georiënteerde druivenranken krijgen tot ver in het jaar een optimale zonblootstelling. Het is geen wonder dat de signature-druif Mouvèdre het hier goed doet. Daarnaast staan o.a. Grenache Noir, Syrah en Cinsault aangeplant. Ook wit is vertegenwoordigd met Rolle (Vermentino), Bourboulenc en Marsanne.

Bandol rouge

In deze regio vormen de rode AOP Bandol-wijnen de basis. Deze blend-wijnen, samengesteld uit verscheidene druivenrassen, hebben als belangrijkste druif de Mouvèdre. De wijn moet minimaal 18 maanden op fust gelegen hebben voordat zij op de markt mag komen. Vanwege de stevige tannines hebben klassiek gemaakte Bandols best wel wat jaartjes nodig om hun zijdezachte structuur te krijgen. Daar zit niet iedere wijngenieter op te wachten. Vandaar dat de nieuwe generatie wijnmakers met nieuwe wijntechnieken de tannines weet terug te brengen tot een plezierig niveau. Dat gebeurt o.a. door geperfectioneerde ontsteeltechnieken, (handmatige) selectie van rijpe druiven op triltafels en een voorzichtige persing met behulp van pneumatische wijnpersen. Dit alles levert vandaag de dag elegante rode wijnen op die al na enkele jaren zeer goed drinkbaar zijn.

Spiegeltje, spiegeltje …

De laatste jaren zijn rosé-wijnen met een enorme opmars bezig. Met name rosé’s uit de Provence hebben aan dit succes bijgedragen. Grote domeinen als D’Esclans, Miraval en Ott hebben rosé-wijnen een glamour-status gegeven die geleid heeft tot een aanmerkelijke verhoging van de geproduceerde volumes. De regio Bandol heeft hier handig op ingespeeld. Veel wijnmakers hebben een groot deel van hun productie inmiddels op rosé overgezet. Het beste voorbeeld is wel Domaine Ott (Château Romassan) dat vandaag de dag voor ‘99%’ rosé-wijn maakt (aldus een uitspraak van een concurrerende wijnboer). De wineries in Bandol hebben – afhankelijk van de wijngrenzen – de keuze tussen de appelatie Côte de Provence of Bandol. Bij deze laatste is het aandeel Mouvèdre hoger dat vaak tot meer verfijnde rosés leidt. Inmiddels zit in Bandol rosé rouge op de hielen en de vraag is wie de mooiste wordt.

Nieuwe generatie

Reizend door dit gebied stuitten wij op vele kleine en middelgrote jonge wijnboeren die inmiddels kwalitatieve wit, rosé en rood produceren. Vaak is de lokale vraag zo groot dat men (nog) niet is ingesteld op export. Maar met de ambitie van deze nieuwe generatie  gaat dit ongetwijfeld veranderen. VictorVinum heeft in Lou Capelan (la Cadière d’Azur) een juweeltje ontdekt en gaat zowel de rosé’s als de rode Bandol-wijn in Nederland voeren. Binnenkort meer! Bijzondere wijnen tegen een redelijke prijs. Proost!

Scroll naar boven