Als je met andere wijndrinkers over bijzondere wijn praat, heeft ieder wel zijn favoriet. En dat kan een fles zijn die zij ooit in een restaurant kregen uitgeschonken. Of één die zij cadeau gekregen hebben van iemand die zei: proef dit eens. Ik vraag dan altijd: hoe heette deze bijzondere wijn? Vaak moet men dan het antwoord schuldig blijven. Maar hij was wel lekker!
Bewaarwijnen en schroefdoppen
In wijndrinkersland bestaan hardnekkige misverstanden. Zo hoor je nog wel eens dat je wijnen beter nog een paar jaar kunt bewaren voordat je ze opdrinkt. Dan worden ze pas bijzonder. Wist je dat 90% van alle wijnen jong gedronken moet worden? Dan zijn ze op hun best. Bewaar je deze wijn, dan heb je alle kans dat je na een paar jaar met ondrinkbaar vocht zit opgescheept. Natuurlijk bestaan er ook wijnen die gemaakt zijn om een paar jaar te laten liggen. Bijvoorbeeld omdat hun volheid aan fruit, zuren, alcohol en tannines zich daartoe lenen. En omdat zij in de loop der tijd nog secundaire en tertiaire aroma’s ontwikkelen. Maar aan deze bijzondere wijnen hangt ook een prijskaartje. En een garantie tot aan de deur.
Een ander misverstand gaat om een fles met een schroefdop. Jawel, de meeste wijnen komen met kurk op de markt. Maar hier zitten tenminste zo veel goede en slechte wijnen onder bij als wijnen met een schroefdop. Dus dat is zeker niet het geheim van een bijzondere wijn. Reeds in het begin van deze eeuw schakelde de Australische en Nieuw-Zeelandse wijnproducenten massaal over op de schroefdop. En met succes. Zo heeft de Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland tot op de dag van vandaag een ongeëvenaard succes, waarbij vele, kwalitatief hoogstaande, kwaliteitswijnen zijn inbegrepen.
Grand Cru’s of biologische wijnen?
Het lezen van een wijnetiket vergt een zekere handigheid. Maar de bottom line is dat er maar weinig echte informatie op vermeld staat. Zeker geen informatie die je leidt naar buitengewone wijnen. Neem nu het woord Grand Cru. Of Grand Cru Classé. Of Premier Grand Cru Classé. Kom jij er nog uit? Een ding is zeker, deze omschrijving is zeker geen garantie voor een bijzondere wijn. Kijk bijvoorbeeld nog eens naar de aflevering van Ilja Gort in de Bordeaux. Hilarisch is de uitspraak op het bordes van Château Ausone, overigens een Premier Grand Cru Classée A: Is deze slok nu 100x zo veel waard of is het air grillé (gebakken lucht)?
Een groeiend aantal consumenten verkiest biologische wijn boven traditionele wijn. De populariteit is goed te verklaren aan de hand van onze eetgewoontes. In tijden waarin we onze ecologische voetafdruk willen verminderen door duurzaam gekweekte vis of pindakaas zonder palmolie te kopen, willen we ook biologische wijn drinken. Een mooi overzicht van de stand van zaken over biologische wijnen vind je bij Jancis Robinson. Sommigen mensen denken dat organic wijn lekkerder smaakt en dus behoort tot de categorie van bijzondere wijnen. Dat is nog maar zeer de vraag. Veel natuurwijnen zijn gewoon mislukt en smaken niet lekker. De gunstige uitzonderingen daargelaten.
Dure wijnen en wijnen met een verhaal
Even een tandenknarser: duurdere wijn betekent vaak ook betere wijn. Voor een paar euro meer besteedt de wijnmaker net iets meer zorg aan de vinificatie van zijn bijzondere wijn. Bijvoorbeeld door de handmatige selectie van kwaliteitsdruiven of het gebruik van nieuw eiken. Maar een wijn kan ook overpriced zijn en in geen verhouding meer staan met zijn kwaliteit. En dan wordt dure wijn een teleurstelling. Nee, dan is het verhaal om de wijn veel interessanter. Zo kan ik nog steeds genieten van mijn Auxey-Duresses 2019, die ik afgelopen zomer in Maison Jules te Beaune dronk. En dan zo maar uit een karaf: die Bourgondische ijdeltuiten. Of de wijn die Hilary Akers in Bandol, Zuid-Frankrijk, dronk en hem beschreef als een wijn die de ware zou kunnen zijn. Na het lezen van haar artikel in het FD kocht ik meteen een doos. Wees echter kritisch op verhalen van wijnwebshops die de laatste pallet hebben weten te bemachtigen van deze op Château Pétrus gelijkende Pomerol, vol van mokka, bittere chocola en sigarenbox. Dit is blabla waar geen wijnliefhebber op zit te wachten.
Bijzondere wijnen voor een redelijke prijs
Wijnen en smaakvoorkeuren zijn sterk individueel gebonden. En dat is maar goed ook. Waar de een van soepel en elegant houdt, geeft de ander de voorkeur aan vol en stevig. Voor net iets meer geld maak je vaak al een sprong in kwaliteit. En dan blijken dat vaak wijnen te zijn van niet al te grote familie-wijnbedrijven. Waar passie en liefde voor het vak van afspat. Proost!