Laat bij een etentje of gezellige borrel het woord Chardonnay vallen en je zult verbaasd staan om de zeer uiteenlopende meningen. En vaak neigen deze naar een enigszins negatief oordeel. Is Chardonnay niet out-of fashion? Behoort Chardonnay wel tot de bijzondere wijnen? Er zijn toch veel interessantere wijnen te vinden dan – of all wines- Chardonnay?
Van druif naar merk
Als naam is Chardonnay zo bekend dat je bijna zou vergeten dat het een wijndruif-variëteit is met als oorsprong de Bourgogne. Daar werden en worden bijzondere wijnen gemaakt afkomstig van welluidende village-namen als Puligny-Montrachet of Meursault. Iets noordelijker vind je de Chablis, de bekende begeleider van schaal- en schelpdieren, een 100% mono-varietal wijn. Dit zijn wijnen die over de gehele wereld bekend zijn en graag gedronken worden. En dus ook gekopieerd worden. Al in 1937 creëerde de jonge wijnmaker Jack Mann in Australië de Houghton White Burgundy. Nu ‘Houghton White Classic’ genoemd. Een Chardonnay die Australiërs nog steeds tot hun favoriete wijnen rekenen. Maar ook Californië zat niet stil en ontwikkelde in hoog tempo zeer kwalitatieve Chardonnays. Een absoluut hoogtepunt was in 1976 toen Chateau Montelena (Napa valley) tegen alle verwachtingen in de hoofdprijs won in een contest van alle op dat moment beroemde Chardonnays. Sindsdien was Amerika verkocht aan de Chardonnay. Elke zichzelf respecterende wijnproducent kwam met een Chardonnay op de markt. Tot op de dag van vandaag wordt deze witte wijn in Amerika het meeste gedronken.
Kameleon
Chardonnay is een zeer veelzijdige wijndruif, wijnmakers zijn er gek op. Je kunt er alle kanten mee op. Niettemin wordt Chardonnay vaak geassocieerd met die volle wijn, stevig op hout gerijpt en een bijna boterachtige viscositeit. Nu kan deze wijn – mits goed gemaakt – heerlijk smaken bij wat rijkere gerechten als quiche Lorraine of zachte koemelkkazen, te veel hout kan echter al snel leiden tot logheid en smaakverstoring. En dan kan Chardonnay je gaan tegenstaan. Gelukkig kan Chardonnay nog op zo veel andere manieren gemaakt worden, vinologen noemen dit wijnstijlen. Zo kenmerken top-Chablis zich meestal door hun verfijnde florale aroma’s aangevuld met een mineralige rokerigheid. Of wijnproducenten creëren een strakke en frisse Chardonnay met een bescheiden toets van steenvrucht en lychee zoals de Jordan cool climat. Er zijn geen andere wijnen dan Chardonnay die een dergelijke variëteit aan karakter aan de dag leggen.
Sjardonneetje
Er is natuurlijk niets mis als je in een café of een wijnbar een Chardonnay(tje) bestelt. Want eenieder heeft zijn voorkeuren en met Chardonnay bevind je je in goed gezelschap. Maar degene die beweert dat Chardonnay niet meer kan is een absolute wijnsnob. Want daarvoor worden op deze wereld gewoon te veel bijzondere wijnen gemaakt van deze druifvariëteit. Proost!