Mag je rode wijnen koel drinken?

Mag je rode wijnen koel drinken?

Mag je rode wijnen koel drinken? Vaak krijg ik deze vraag in het wijndepot. Zeker bij deze zomerse temperaturen. Ik zeg volmondig ja! Normaal drink je rode wijn bij een temperatuur van 16 – 18 °C. Maar Zuid-Europese wijnmakers schenken vaak hun Syrahs, Tempranillo’s of Sangioveses iets koeler, zeg zo’n 12 – 14 °C. En dat maakt deze wijnen aangenaam en verkwikkend drinken.

Toppertjes! Rode wijnen om koel te drinken:

Poggetto, Toscana Rosso, 2022, Cantine Ravazzi, Italië Syrah en Cinsault, Cuvée M&F 2020, Domaine Giraud, Frankrijk Beaujolais, Juliénas Les Fouillouse 2019, Domaine Bertrand, Frankrijk

Il Nocio Vermentino: de ideale zomerwijn

Wijnhuis Ravazzi steekt zijn klassieker Vermentino Il Nocio in een nieuw jasje. Het etiket van jaargang 2022 is vernieuwd en modern van vormgeving. Zonder afbreuk te doen aan de frisse smaak van limoen, lyché en acacia. Een heerlijk gemaakte aromatische wijn. Om zo te drinken of als begeleider van diverse visgerechten.

Bestel hier Il Nocio Vermentino voor slechts €10,65 >

Rode wijnen koel drinken Vermentino IGT, 2022, Il Nocio, Cantine Ravazzi, Toscane, Italië

De vinoloog voor de leeuwen

Blindproeven is leuk en spannend, maar ook heftig. Wat te denken van het afgelopen NK-blindproeven, waar 12 wijnen geïdentificeerd moeten worden. Met o.a. een Assyrtiko uit Santorini en een Saperavi uit Georgië. Iets minder bont, maar zeker niet makkelijker zijn de 2 rode wijnen (blind) die geschonken werden in de finale van de Best Sommelier of the World competitie. Het blijken beiden een Chateau Pétrus te zijn en wel uit 2012 en 2003.

De winnaar, een jonge veelbelovende Let, wist ze nog wel te ontmaskeren als high-quality Bordeaux. Maar vervolgens dacht hij aan een premier cru Haut-Médoc. Ook wereldkampioenen zijn niet perfect.

Scroll naar boven