0.00
0
0
Subtotal: 0.00
Geen producten in je winkelwagen.

Bijzondere wijnen: maak er geen punt van!

Hoe vaak lees je niet dat een wijn met goud bekroond is? Of dat het assortiment 25 prijswinnende wijnen kent onder de 5 euro? Of dat Luca Maroni een wijn 99 punten heeft meegegeven? Wat zeggen deze oorkondes over de wijnen? Kunnen we onze keuze hierop baseren?

Labyrint van prijzen en awards

Al heel wat jaren worden wijnen geproefd en getest. En krijgen dan een waardering mee. Heel veel (Europese) wijnhuizen kijken in november reikhalzend uit naar de waardering van hun bijzondere wijnen door journalisten en wijnschrijvers. Want een hoge waardering leidt vrijwel altijd tot een hogere prijs (in vergelijk met het vorige jaar). In die zin is de parallel met de restaurantgidsen evident. Een restaurant dat voor het eerst een Michelin-ster ontvangt trekt de nieuwsgierigheid van nieuwe klanten. En voor goed eten wil je toch betalen? Ook de wijnwereld kent vele wijngidsen, rankings en wijnlijstjes die uitgebracht worden door journalisten, tijdschriften, wijnbeurzen of (regionale) wijncentra.

Parkerpunten

Heel veel (wel of niet) bijzondere wijnen krijgen een puntenaantal mee. Soms gebruikt men een schaal van 0 – 20, velen bedienen zich van een schaal van 50 – 100. Overigens beginnen de eerste fatsoenlijke wijnen ongeveer vanaf 70 punten. Daaronder spreekt men al snel van benedengemiddelde wijnen met merkbare fouten. Een van de meest invloedrijke wijnjournalisten was Robert M. Parker. Hij was de eerste die het waagde in 1982 alle Bordeaux volgens zijn schaal te waarderen. Met als gevolg dat sommige Bordeaux door de mand vielen en andere een kickstart in hun carrière kregen. Parkers reputatie steeg tot grote hoogte. En toch ontkwam ook hij niet aan kritiek. Beroemd is zijn dispuut met Jancis Robinson over Chateau Pavie 2003.

Punten, punten en nog eens punten

Sindsdien is het aantal prijzen, waarderingen en bekroningen geëxplodeerd. Bijna elk land kent zijn eigen wijngids, wijnschrijvers, wijnjury’s en journalisten. Ik noem hier o.a. (in willekeurige volgorde): Falstaff, Platter’s, Penin, Eichelmann, Guide Hachette, Gambero Rosso, DDWA, DGH, Omfietswijnen, Jeb Dunnuck, James Suckling, Tim Atkin, Stephen Tanzer, Gilbert & Gaiart, Mundus Vini etc. etc. Is het een wonder dat vrijwel elke wijn wel een waardering aan zijn staart heeft hangen? En dat bijna elke wijn wel gold heeft, als je maar lang genoeg zoekt … .

Eigen smaak is goud waard

Natuurlijk, de ene gids is toonaangevender dan de andere. Maar door de veelheid aan bekroningen raak je al snel het spoor bijster. Gelukkig beschik je altijd nog over je eigen smaak. En als je een wijnhandel treft die je helpt in jouw keuze en je op wijnreis neemt en die jouw smaak serieus neemt dan heb je misschien al die punten niet nodig. Proost!

Scroll naar boven