Happy New Year aan alle wijnvrienden en wine geeks

Happy New Year aan alle wijnvrienden en wine geeks Victor Vinum

Aan alle wijnvrienden en wine geeks: maak er een mooi (wijn)jaar van. Ontdek en probeer. Drink bewust en ga voor kwaliteit. Van slurpen ga je slobberen. Cheers!

Red Wine Boldness Chart: Wine Folly

Hoe vol moet jouw rode wijn zijn?

De volheid van wijn – wijnpro’s spreken liever van smaak-intensiteit, body en lengte – hangt van diverse factoren af. Is je wijn afkomstig van een warm klimaat? Heeft je wijn houtopvoeding genoten? Heeft de wijnmaker de druiven laten drogen (appassimento) voordat hij ze ging persen? Om er zomaar een paar te noemen. En last but not least: de wijndruif zelf heeft een aroma- en smaak-intensiteit. Kijk eens naar de boldness-chart en ontdek wat jouw favoriete druiven zijn.

© Red Wine Boldness Chart: Wine Folly

Waarom meet een fles 75 cl?

Hiervoor moeten we terug naar de 19e eeuw. In die tijd importeerde en verhandelde Engeland grote hoeveelheden (Bordeaux)-wijn in barriques van 225 l. Omdat Engeland niet meedeed met het metrische systeem – men bediende zich van de gallon – was een handige conversie van vaten naar flessen een uitdaging. En graag in ronde getallen. Zo ontstond de 75 cl. fles, want uit één vat kwamen 300 flessen. Sindsdien is dit de wereldnorm.

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de grote Najaarsproeverij!

Kom proeven en genieten van een unieke selectie van bijzondere wijnen. De Najaarsproeverij vindt plaats op donderdag 17 oktober in Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam.

Je bent van harte welkom vanaf 19.00 uur in de Royaalzaal. Hier staan de lekkerste wijnen, bubbles en port voor je klaar.